Parsarisotto

AINEKSET
- 3dl risottoriisiä (Arborio)
- 1 nippu tankoparsaa
- n. 2 rkl voita
- oliiviöljyä
- 2-3 salottisipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- tuoretta basilikaa
- 1 l kasvislientä
- n. 2dl kuivaa valkoviiniä
- n. 2 dl raastettua parmesania
- 1 luomu sitruuna
- suolaa ja mustapippuria
VALMISTUS
Valmista kasvisliemi erilliseen kannuun tai kattilaan sekoittamalla kaksi kasvisliemikuutiota yhteen litraan kiehuvaa vettä. Pilko salotti- ja valkosipuli pieneksi. Kuullota sipuleita hetki oliiviöljyssä pannulla. Lisää risottoriisi pannuun ja anna paistua hetki. Varo polttamasta riisiä.
Lisää pannuun n. 2dl valkoviiniä ja anna sen kiehahtaa. Tämän jälkeen jatka lisäämällä kasvislientä vähitellen niin että riisi kypsyy hiljalleen ja tasaisesti n. 18 minuuttia. Sekoita usein, samalla kun lisäät nestettä. Risoton lopullinen koostumus saa jäädä löysäksi ja kasvislientä saattaa jäädä hieman yli.
Riisin kypsyessä huuhtele tankoparsa, poista puiset osat varresta ja pilko parsa pienemmiksi paloiksi. Lisää tankoparsan varret risoton joukkoon kun riisin kypsymisaikaa on jäljellä n.10 minuuttia. Tankoparsan nuput voit paistaa erillisellä pannulla voissa, ja lisätä vasta annoksen päälle.
Raasta parmesanista valmiiksi n. 2dl raastetta.
Kun riisi on kypsää ja risoton rakenne hieman löysä, siirrä pannu pois liedeltä ja lisää sekaan raastettu parmesan sekä muutama ruokalusikallinen voita. Sekoita niin että juusto ja voi sulaa risoton joukkoon. Raasta risottoon hieman sitruunan kuorta ja purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa lisää suolaa. Viimeistele annos hienoksi leikatulla tuoreella basilikalla sekä parsannupuilla, jos paistoit ne erikseen.
Vinkki! Jos risottoa jää yli ja aiot säilyttää sitä jääkaapissa, lisää siihen hieman yli jäänyttä kasvislientä ennen kuin siirrät jääkaappiin. Kun lämmität risottoa myöhemmin uudelleen, saat freesimmän annoksen ja risoton koostumus säilyy parempana!